Over A2A2

Een verantwoord alternatief

A2A2 zuivel

Alle zuivelproducten van de Johannahoeve hebben dezelfde basis, A2A2 melk. A2A2 verwijst naar de bijzondere samenstelling van de zuivel én de genen van het rundvee. Onze koemelk bevat enkel A2 eiwitten en dat is uniek in Nederland! 

 

Over A2A2

In een aantal landen is A2A2 zuivel de afgelopen jaren in opmars. Sommige mensen leken A2A2 melk beter te verdragen dan reguliere koemelk. Wij vonden dit een interessante ontwikkeling en zijn ons hier verder in gaan verdiepen.

Mensen die gevoelig zijn voor bepaalde eiwitten, kunnen van melkproducten een zogenoemd ‘opgeblazen gevoel’ krijgen. Voor deze mensen kan A2A2 zuivel een prettig alternatief zijn. Wij willen je direct zeggen dat het positieve effect van A2A2 zuivel niet  100% wetenschappelijk bewezen is (lees hieronder meer). Toch blijkt – in de praktijk – dat veel mensen baat hebben bij A2A2 producten.

A2A2 melk smaakt net zo lekker als gewone melk en ziet er ook exact hetzelfde uit. Met de productie van A2A2 melk kunnen we nog meer mensen laten genieten van zuivelproducten, zonder concessies te doen aan dierenwelzijn, smaak en samenstelling van de melk.

LET OP! A2A2 melk is (net als reguliere koemelk) NIET GESCHIKT voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intollerantie.

De meestgestelde vragen

Koemelk bevat essentiële eiwitten, één van de belangrijkste zijn de βeta-caseïne-eiwitten. Deze eiwitten kunnen gevormd worden door zowel A1- als A2-eiwitten.

 Van origine hebben alle koeien enkel A2-genen. Echter door genetische ontwikkelingen in de rundveefokkerij zijn A1-genen ontstaan. Hierdoor bevat alle gangbare koemelk in Nederland tegenwoordig zowel A1- als A2-eiwitten. Sinds 2016 hebben wij onze fokkerijstrategie aangepast om koeien te gaan fokken met alleen maar A2-genen. Met als doel, terug naar de standaard van vroeger; een veestapel met alleen maar A2-genen, een veestapel met alleen maar “A2-oerkoeien”.

Onze koeien zijn geselecteerd op basis van hun natuurlijk DNA, ofwel hun erfelijke eigenschappen. A2A2-melk is dus een volledig natuurlijk product en er is op geen enkele manier sprake van genetische manipulatie.

Alle gangbare koemelk in Nederland bevat zowel A1- als A2-eiwitten. Het verschil tussen A1 en A2 is de grootte van het melkeiwit. De A1-melkeiwitten zijn groter dan de A2-melkeiwitten. Omdat de A1-melkeiwitten groter zijn, heeft de dunne darm meer moeite om de eiwitten verteren. Bij de vertering van A1-melkeiwitten ontstaat een lichaamsvreemde peptide, BCM-7. Door deze peptide kunnen sommige mensen de melkeiwitten niet goed opnemen en een opgeblazen gevoel ervaren.

In A2A2 melk zitten geen A1-melkeiwitten. Hierdoor wordt deze melk op darm-niveau makkelijker verteerd en opgenomen. Daarmee is A2A2 zuivel een bewust alternatief voor gangbare zuivelproducten. Puur natuur! De smaak en het uiterlijk van onze melk verschilt in geen enkel opzicht van reguliere koemelk.

Voor mensen met melkeiwitintolerantie zou A2A2 melk een alternatief kunnen bieden. Daarnaast is A2A2 melk de natuurlijkste variant van koemelk met betrekking tot melkeiwitsamenstellingen.

A2A2 melk wordt op darm-niveau makkelijker verteerd en opgenomen. Omdat de verteringsenzymen dus anders werken, heeft A2A2 melk op sommige mensen een positief effect. Zij ervaren een minder opgeblazen gevoel en een verbeterde spijsvertering.  

Echter zijn de voordelen van A2A2 melk sterk afhankelijk per individu. Dit komt omdat er verschillende varianten zijn van melkeiwitintolerantie. A2A2 melk kán de uitkomst bieden op één van deze varianten. Maar je zal zelf uit moeten vinden of het voor jou voordelen oplevert.

Let op! A2A2 melk is niet geschikt voor mensen met een lactose intolerantie of koemelkallergie.

De afgelopen jaren zijn er diverse wetenschappelijke onderzoeken geweest naar de werking van A2A2 melk. Er bestaat geen enkele twijfel over het feit dat A1-genen verschillen van A2-genen. Ook is het bewezen dat de afbraakproducten verschillen. 

Over de positieve effecten op de darmen en de vertering, verschillen de (wetenschappelijke) meningen. In diverse onderzoeken is een effect aangetoond, maar (volgens o.a. het Voedingscentrum) waren de studies klein en het bewijs ‘niet sluitend‘. 

Wij kunnen je dus helaas niks garanderen. Maar wanneer jij reguliere koemelk niet prettig verteerd, is het wellicht het proberen waard!

Heb je nog andere vragen over A2A2 zuivel? Stuur ons een mail op info@johannahoeve-zuivel.nl en we zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.